Hevesy György réz-nikkel 2000 Forint

Numizmatikai információk

Értesítsen, amikor feltöltünk egy ilyen terméket:

Értesítést kérek!

Ország: Magyarország (Európa)
Sorozat:Magyar Nobel-díjasok (-napjaink)
Téma: Hevesy György
Típus: Emlékpénz
Címlet: 2000 Forint
Anyag: Réz-nikkel
Súly: 10,3 g
Átmérő: 25*30 mm
Előlap: Az emlékérme előlapjának központi motívumaként Hevesy György Nobel-díjas felfedezésének az orvosi diagnosztizálásban történő alkalmazása került ábrázolásra. A radioaktív izotópos nyomjelzés révén egy elváltozás feltárását ábrázolja sematikusan a tervező egy pontokból (molekulákból) összeálló emberi alak, illetve a radioaktív nyomjelzés megjelenítésére alkalmazott körkörös pulzáló vonalak segítségével, melyeket az ezüst érméken szivárványhatás is erősít. Az előoldalon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező alaki kellékei: az 5000, illetve a 2000 FORINT értékjelzés, a MAGYARORSZÁG felirat, a 2018 verési évszám, valamint a különleges biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejegy.
Hátlap: Az emlékérme-hátlap központi motívuma Hevesy György félalakos portréja, melyet a HEVESY GYÖRGY • NOBEL-DÍJ • 1943 felső félkörirat, valamint A RADIOAKTÍV IZOTÓPOS NYOMJELZÉS KÉMIAI ALKALMAZÁSÁÉRT alsó félkörirat szegélyez, rávilágítva a Nobel-díj odaítélésének okára, valamint az emlékéme-kibocsátás apropójára. Továbbá itt található az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán mesterjegye.
Leírás: Budapest, 2018. július 31. – Hevesy György tiszteletére 5000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank 2018. augusztus 1-jén, a tudós feltaláló születésnapján. A különleges ovális alakú emlékérmék a 2012-ben indult magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozat 5. tagjaként mutatkoznak be a sorban. A kibocsátás apropóját az adja, hogy 75 évvel ezelőtt ítélték neki a kémiai Nobel-díjat „az izotópok indikátorként való alkalmazásáért”. A Hevesy György tiszteletére kibocsátott emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Elsődleges szerepük a közfigyelem ráirányítása a tudományos életben elért magyar sikerre, illetve a felfedezés jelentőségének elismerése. Hevesy György a radioaktív nyomjelzés Nobel-díjas felfedezője, aki e módszert diadalra vitte azzal, hogy feltárta a legfőbb alkalmazási területeket, mindenekelőtt azt, hogy a módszer alkalmazható az élő szervezet vizsgálatára. Felfedezésével új tudományágat alapozott meg: a nukleáris orvostudományt. A Hevesy György munkássága előtt tisztelgő emlékérméket Endrődy Zoltán ötvös iparművész tervezte. Mindkét emlékérme azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben különböznek.
Tervező: Endrődy Zoltán
Motívum: Ember, Tudós,Feltaláló, Hevesy György, Nobel- Díj
Az Értéke oszlopban az oldalunkon 2018 óta regisztrált legmagasabb elkelési-, vagy eladási árat mutatjuk, figyelembe nem véve az elkelés dátumát, vagy további speciális terméktulajdonságokat (pl. állapot, hibák, eseti átdolgozás, stb.). Mivel az értéket leginkább az aktuális piaci trendek határozzák meg, ezért a megjelenített értékek csak viszonyítási alapként értelmezhetők, mintsem aktuális piaci árként.

Ajánlatok: