Bárány Róbert .925 ezüst 5000 Forint

Numizmatikai információk

Értesítsen, amikor feltöltünk egy ilyen terméket:

Értesítést kérek!

Ország: Magyarország (Európa)
Sorozat:Magyar Nobel-díjasok (-napjaink)
Téma: Bárány Róbert
Típus: Emlékpénz
Címlet: 5000 Forint
Anyag: Ezüst 925
Súly: 12,5 g
Ezüsttartalma: 11.1 g (92.5%)
Átmérő: 30*25 mm
Előlap: Az emlékérme előlapjának szélén, alsó köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. A jobb oldali mezőben csigalépcső ábrázolása látható, utalva a belső fül felépítésére. A bal oldali mezőben, a csigalépcső ívéhez zárt három vízszintes sorban az értékjelzés, a „FORINT” felirat, valamint a „BP.” verdejel és a „2014” verési évszám olvasható.
Hátlap: Az emlékérme hátlapjának szélén, alsó köriratban – egymástól ponttal elválasztva – a „NOBEL-DÍJ” és az „1914” felirat olvasható. A bal oldali mezőben, egymás alatti vízszintes sorokban a „BÁRÁNY”, a „RÓBERT” és az „1876-1936” felirat olvasható. A jobb oldali mezőben Bárány Róbert portréja látható, a portré jobb vállán Vékony Fanni tervezőművész mesterjegyével.
Perem: Sima
Leírás: Bárány Róbert magyar származású, osztrák, majd svéd orvos, egyetemi tanár. Munkássága a fülészet és ideggyógyászat köré épült. 1914-ben kapott orvosi Nobel-díjat a „vesztibuláris apparátus (egyensúlyszerv) fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért”. Bárány Róbert fejlesztette ki a napjainkban is használatos Bárány-féle forgószéket, melyet egyensúly-vizsgálatok során, de még a pilóta tréningek során is alkalmaznak. Nobel-díjának 100. évfordulójára az MNB az ovális emlékérmét ezüst és színesfém változatban, a Magyar Nobel-díjasok sorozat harmadik tagjaként bocsátotta ki.
Tervező: Vékony Fanni
Motívum: Bárány Róbert, Nobel- Díj, Ember
Az Értéke oszlopban az oldalunkon 2018 óta regisztrált legmagasabb elkelési-, vagy eladási árat mutatjuk, figyelembe nem véve az elkelés dátumát, vagy további speciális terméktulajdonságokat (pl. állapot, hibák, eseti átdolgozás, stb.). Mivel az értéket leginkább az aktuális piaci trendek határozzák meg, ezért a megjelenített értékek csak viszonyítási alapként értelmezhetők, mintsem aktuális piaci árként.

Ajánlatok: