Szerkesztőt keresünk közhasznú együttműködésre.

A Milleniumi Koronaérem 1896-ban készült Körmöcbányán és az értékjelző oldalán a körirat mellett a Szent Koronát viselő Ferenc József Habsburg-házi uralkodó, Ausztria császára és Magyarország királya portréja látható profilból. Az érmét az uralkodó a magyaroknak verette az ezeréves honfoglalás emlékére.
Filip Edmund Beck, a felhasznált verőtövek vésnöke a hátoldalon a honfoglaló magyar ősöket ábrázolta.
A forgalmi emlékérmét egyenként 5 gramm súlyú és 83,5% tisztaságú ezüstlapkákból készítették és a peremfeliratot az akkoriban nemesfém fizetőeszközökön alkalmazott "BIZALMAM AZ ŐSI ERÉNYBEN" feliratú biztonsági beütéssel díszítették.
A biztonsági peremfelirat eredeti funkciója a recék stílusosabb helyettesítése annak érdekében, hogy az ún. körbenyírás megállapítható legyen. Amennyiben a körirat nem látszik, úgy majdnem biztos, hogy a lehulló ezüst miatt körbereszelték vagy lekopott és már veszített súlyából.

A viszonylag alacsonynak számító egymillió darabos kiadás miatt nem minden gyűjteményébe jutott belőle. Az általunk legmagasabb ismert elkelési ár 2022.01.27-én 300.000 Ft volt! Az aukció tárgyát képezte még egy eredeti korabeli érmetartó díszdoboz is, melyet a Dávid Károly és Fia Dobozgyára készített több színben is Budapesten, az Osztrák-Magyar Monarchiában.

A római kori follis érmék azonosításához kiválóan alkalmasak a http://www.forumancientcoins.com/dane/ oldalról letölthető táblázatok, melyek szűrésével meglepő pontossággal azonosíthatunk be gyengébb darabokat is.
A többi római érme azonosításához használhatjuk az ingyenesen letölthető Encyclopedia of Roman Imperial Coins (ERIC) könyvet és a https://www.acsearch.info/ kombinációját.

E pluribus unum


A mondat szerepel a legtöbb amerikai pénzen, olykor szokatlan tördeléssel, mint például a tízcentes érme esetében.
Az E pluribus unum (magyarul: Sokból egy) egyike az Amerikai Egyesült Államok kormánya által elsőként elfogadott mottóknak. Az Annuit Coeptis és a Novus Ordo Seclorum kifejezésekkel együtt az Egyesült Államok nagypecsétjén jelenik meg 1782-es elfogadása óta.
A latin kifejezés jelentése magyarul Sokból egy. Hibásan Egy a sokból formában is szokták fordítani, azonban az unum szó pozíciója az először említett jelentésre utal, vagyis a különálló államok egységét hangsúlyozza.


In God We Trust


Az In God We Trust (magyarul: Istenben bízunk) kifejezés az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi nemzeti mottója,

Az Amerikai Egyesült Államok 1999-ben kezdte meg a rendkívül népszerű és széles körben gyűjtött "50 State Quarters" (50 állam negyeddollárjai) emlékérme kibocsátási programját, amely 2008-ban ért véget.

A normál BU (selyemfényes) kivitelű érmék Denverben és Philadelphiában készültek. Léteznek ritkább PP (tükörfényes) darabok is, ezeket San Francisco-ban verték.

Pengő bankjegyek: Első sorozat (1926)

Az első sorozat bankjegyei 5, 10, 20, 50 és 100 névértéken jelentek meg. Az 5 pengős bankjegy kivételével mind vízjeles papíron, ennek ellenére az ofszet nyomtatási technika miatt könnyen hamisíthatóak voltak, így nem sokáig voltak forgalomban. Új, kevésbé hamisítható bankjegyek nyomtatására volt szükség. Ritkán találkozni ezzel a kiadással, mert bevonásukkor még elég magas értéket képviseltek. Átváltották őket a következő "Második sorozat" bankjegyeire. Azonban hasonlóság fedezhető fel a későbbi pengő bankjegyekkel, mivel ezeknek nyomólemezeit is felhasználták azok tervezésekor.