Tinódi Sebestyén születésének 500. évfordulójára 2000 Forint

Numizmatikai információk

  • Tinódi Sebestyén születésének 500. évfordulójára 2000 Forint
  • Tinódi Sebestyén születésének 500. évfordulójára 2000 Forint

Értesítsen, amikor feltöltünk egy ilyen terméket:

Értesítést kérek!

Ország: Magyarország (Európa)
Sorozat:Sorozatba nem tartozó darabok
Téma: Tinódi Sebestyén születésének 500. évfordulójára
Típus: Emlékpénz
Címlet: 2000 Forint
Anyag: Réz-nikkel
Súly: 23,7 g
Átmérő: 37 mm
Előlap: Középmezőben egy lant reneszánsz rozettával díszített húrjainak és húrtartójának ábrázolása látható. Az ábrázolástól jobbra a „BP.” verdejel, balra a „2015” verési évszám olvasható. Az emlékérme szélén felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, alsó köriratban az értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. A felső és az alsó köriratot középen egy-egy pont választja el egymástól.
Hátlap: Középmezőben Tinódi Sebestyén címerének ábrázolása látható. A címertől jobbra az „1515K”, balra az „1556” felirat olvasható, alatta Soltra E. Tamás tervezőművész mesterjegye látható. Az emlékérme szélén felső köriratban a „TINÓDI SEBESTYÉN”, alsó köriratban az „500 ÉVE SZÜLETETT” felirat olvasható. A felső és az alsó köriratot középen egy-egy pont választja el egymástól.
Perem: Recés
Leírás: Tinódi Sebestyén születésének 500. évfordulójára emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank. Tinódi Sebestyén életéről igen keveset tudunk, születési évét a szakértők 1515 körülire teszik. A róla fennmaradt ismereteink leginkább a verseiből származnak. Alapvetően históriás énekek szerzőjeként tartjuk számon, költeményeinek zöme tudósító ének, jelenkorú eseményekről készített verses história. Pályatársai közül ő az egyetlen, aki a század során önálló kötetet adott ki „Cronica” címmel, 1554-ben. Históriáinak dallamát ő maga szerezte. A „Lantos” a latin „Lutinista” fordítása, amely a későbbi korokban terjedt el a köztudatban a nevéhez kötődően. Hiteles, korhű portréábrázolás nem maradt fenn róla. A nemesi címet I. Ferdinánd adományozta számára, írói-tudósítói munkássága elismeréseként.
Tervező: SOLTRA E. Tamás
Motívum: Ember, Tinódi Sebestyén
Az "Értéke" oszlopban az oldalunkon 2018 óta regisztrált legmagasabb elkelési-, vagy eladási árat mutatjuk, figyelembe nem véve az elkelés dátumát, vagy további speciális terméktulajdonságokat (pl. állapot, hibák, eseti átdolgozás, stb.). Mivel az értéket leginkább az aktuális piaci trendek határozzák meg, ezért a megjelenített értékek csak viszonyítási alapként értelmezhetők, mintsem aktuális piaci árként.

Ajánlatok: