5 éves Magyarország Alaptörvénye 2000 Forint

Numizmatikai információk

  • 5 éves Magyarország Alaptörvénye 2000 Forint
  • 5 éves Magyarország Alaptörvénye 2000 Forint

Értesítsen, amikor feltöltünk egy ilyen terméket:

Értesítést kérek!

Ország: Magyarország (Európa)
Sorozat:Sorozatba nem tartozó darabok
Téma: 5 éves Magyarország Alaptörvénye
Típus: Emlékpénz
Címlet: 2000 Forint
Anyag: Réz-nikkel
Súly: 23,7 g
Átmérő: 37 mm
Előlap: Az előlap fő motívuma egy nyitott könyv, amely Magyarország Alaptörvényének díszkiadását szimbolizálja, de itt találhatóak a kötelező éremképi elemek is: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a 10 000 illetve a 2 000 forint értékjelzés, a „BP.” verdejel valamint a „2016” kibocsátási évszám.
Hátlap: Országgyűlés kupolacsarnokának egy belső részlete látható, mintegy a parlamenti demokrácia megtestesítőjeként. Felső köriratban Nemzeti Himnuszunk első sora: az „ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART!” felirat olvasható, amellyel az Alaptörvény általános indoklása is kezdődik. Alsó köriratban pedig „AZ ALAPTÖRVÉNY 5. ÉVFORDULÓJÁRA” felirat olvasható. A két feliratot egy-egy díszítő motívum választja el, mely mind az elő- mind a hátlapon szerepel. A visszatérő díszítő motívumokat az országház kőkorlátjain lévő díszítések ihlették. A bal oldali díszítő motívumban található a tervező, ifj. Szlávics László kis méretű mesterjegye.
Perem: Recés
Leírás: A Magyar Nemzeti Bank Magyarország Alaptörvénye kihirdetésének 5. évfordulója alkalmából 10 000 forintos címletű ezüst valamint 2 000 forintos címletű színesfém emlékérmét bocsát ki. Az 5 éves Alaptörvény hazánk jogrendszerének alapja, Magyarország történelmének első olyan írott alkotmánya, amelyet demokratikusan választott törvényhozás fogadott el. A 2016-os emlékérme-programot is indító emlékpénzek az MNB-s érmekibocsátások történetében először különleges, ún. mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaznak.
Tervező: ifj. Szlávics László
Motívum: Épület, Országház
Az "Értéke" oszlopban az oldalunkon 2018 óta regisztrált legmagasabb elkelési-, vagy eladási árat mutatjuk, figyelembe nem véve az elkelés dátumát, vagy további speciális terméktulajdonságokat (pl. állapot, hibák, eseti átdolgozás, stb.). Mivel az értéket leginkább az aktuális piaci trendek határozzák meg, ezért a megjelenített értékek csak viszonyítási alapként értelmezhetők, mintsem aktuális piaci árként.

Ajánlatok: