Szent Márton születésének 1700. évfordulójára .925 ezüst 10000 Forint

Numizmatikai információk

Értesítsen, amikor feltöltünk egy ilyen terméket:

Értesítést kérek!

Ország: Magyarország (Európa)
Sorozat:Sorozatba nem tartozó darabok (-napjaink)
Téma: Szent Márton születésének 1700. évfordulójára
Típus: Emlékpénz
Címlet: 10000 Forint
Anyag: Ezüst 925
Súly: 24 g
Ezüsttartalma: 22.2 g (92.5%)
Átmérő: 37 mm
Előlap: Az előlap fő motívuma egy Savariából, valószínűleg Szent Márton korából származó ókeresztény lámpafüggesztő, amelyet ma a Savaria Megyei hatókörű Városi Múzeum őriz. Az előoldalon találhatóak a kötelező éremképi elemek is: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a „10 000” értékjelzés, a „FORINT” felirat, a „BP.” verdejel, valamint a „2016” kibocsátási évszám.
Hátlap: Az ezüst emlékérme hátoldala Szent Márton egyik legismertebb cselekedetét, a köpönyegmegosztást jeleníti meg egy ólomüveg ablak-ábrázolás felidézésével. (A források szerint Galliában állomásozó katonaként a rettentő hidegben utolsó ruhadarabjaként viselt katonai köpenyét karddal kettévágta, és egy didergő koldus vállára terítette.) A központi motívum alsó részén található a tervező, Lebó Ferenc kisméretű mesterjegye. Az érme szélén teljes köriratban a „SZENT MÁRTON SZÜLETÉSÉNEK 1700. ÉVFORDULÓJA” felirat olvasható. A felirat első és utolsó betűjét egy „+” választja el egymástól.
Perem: Recés
Leírás: A Magyar Nemzeti Bank Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából 10 000 forintos címletű ezüst és 2000 forintos címletű színesfém emlékérmét bocsát ki 2016. július 9-én, melyek különleges, ún. mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaznak. Az ezüst és a színesfém pénzek eltérő érmeképpel jelennek meg. Az egykori Savariában (Szombathely) született Szent Márton mindmáig a jólelkűség, a felebaráti szeretet, az elesettek segítése, a szolidaritás és az egyszerűség példaképe. Európa egyik legnépszerűbb szentjeként tisztelik ma is.
Tervező: Lebó Ferenc
Motívum: Évfoduló, Emlékérme
Az Értéke oszlopban az oldalunkon 2018 óta regisztrált legmagasabb elkelési-, vagy eladási árat mutatjuk, figyelembe nem véve az elkelés dátumát, vagy további speciális terméktulajdonságokat (pl. állapot, hibák, eseti átdolgozás, stb.). Mivel az értéket leginkább az aktuális piaci trendek határozzák meg, ezért a megjelenített értékek csak viszonyítási alapként értelmezhetők, mintsem aktuális piaci árként.

Ajánlatok: