Lajtha László .925 ezüst 5000 Forint

Numizmatikai információk

  • Lajtha László .925 ezüst 5000 Forint
  • Lajtha László .925 ezüst 5000 Forint

Értesítsen, amikor feltöltünk egy ilyen terméket:

Értesítést kérek!

Ország: Magyarország (Európa)
Sorozat:Magyar zeneszerzők, néprajzkutatók
Téma: Lajtha László
Típus: Emlékpénz
Címlet: 5000 Forint
Anyag: Ezüst 925
Súly: 12,5 g
Ezüsttartalma: 11.1 g (92.5%)
Átmérő: 30 mm
Előlap: Az érmék előlapján a kompozíció középpontjában egy forgó néptáncos pár dinamikus mozgása figyelhető meg népzenészekkel a háttérben. A választott motívum Lajtha László munkásságának egyik meghatározó elemére, a néptánc- és népzene-kutatásra, -gyűjtésre utal. Népzenekutatói munkásságért Lajtha Lászlót 1951-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. Lajtha gyűjtői munkája a táncház-mozgalom alappillérévé vált. Az emlékérmék előlapján szerepelnek a pénzérmék kötelező alaki kellékei is: MAGYARORSZÁG mint kibocsátó, az 5000 illetve 2000 FORINT értékjelzés, a 2017-es kibocsátási évszám, valamint a BP. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálva.
Hátlap: Az emlékérme hátlapján Lajtha László portréja látható. A portrétól jobbra négy egymás alatti sorban az 1892/LAJTHA/LÁSZLÓ/1963 feliratok olvashatók, utalva a zeneszerző, tudós, zenepedagógus, népzene-kutató születési és halálozási évére.
Perem: Recés
Leírás: 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forintos színesfém változatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank Lajtha László születésének 125. évfordulója alkalmából 2017. június 24-én, a Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében. Az emlékérmék a Bartók és Kodály után színre lépő magyar zeneszerző-nemzedék meghatározó alakjának, Lajtha László zeneszerzőnek, népzenekutatónak, zenepedagógusnak, a világhírű táncházmozgalom legfontosabb ihletőjének állítanak emléket.
Tervező: Horváth Andrea, Pelcz Balázs
Motívum: Lajtha László, Zeneszerző, Ember
Az "Értéke" oszlopban az oldalunkon 2018 óta regisztrált legmagasabb elkelési-, vagy eladási árat mutatjuk, figyelembe nem véve az elkelés dátumát, vagy további speciális terméktulajdonságokat (pl. állapot, hibák, eseti átdolgozás, stb.). Mivel az értéket leginkább az aktuális piaci trendek határozzák meg, ezért a megjelenített értékek csak viszonyítási alapként értelmezhetők, mintsem aktuális piaci árként.

Ajánlatok: