Kosár: 0 Ft (0 tétel)
Még 25000 Ft az ingyenes szállításig
Használja ki a lehetőséget!
9322 termék közül válogathat
Mások 37123 terméket vásároltak
323 termék feltöltése várható

Forint emlékpénzek 2020-tól

57573 10 éves Magyarország Alaptörvénye 2000 Forint 2021 BP BU 4500 Magyarország réz-nikkel emlék 10 éves Magyarország Alaptörvénye 2000.00 Forint Hungary 10 years of the Basic Law of Hungary 2000 Forint Coin 2021 BP BU Magyarország Sorozatba nem tartozó darabok 10 éves Magyarország Alaptörvénye réz-nikkel emlék 2000,00 Forint Pelcz Balázs 23,7 37 recés Magyarország Alaptörvénye jogrendszerünk alapja, a jogforrási hierarchia csúcsán álló jogszabály. Történelmünk első olyan írott alkotmánya, amelyet demokratikusan választott törvényhozás fogadott el. Betölti a hagyományos alkotmányok állam- és társadalomszervező szerepét, Nemzeti Hitvallása azonban nemcsak együttélési szabályokat rögzít, hanem a nemzet összetartozását is. Hangsúlyozza a magyarság szerepét Európa közös értékeinek gyarapításában, ám azt is, hogy kivívott szabadságunkat ápolni és védeni kell. Felelősséget viselünk egymásért és utódainkért, ezért szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük a jövő nemzedékek életfeltételeit. A szabadságot azonban csak másokkal együttműködve véli elérhetőnek, így a jogok felsorolásán túl kiemeli az egyént a közösséggel szemben terhelő kötelezettségeket. Kifejezi a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, a családra és a nemzetre, mint együttélésünk legfontosabb kereteire tekint. Az emlékérme kifejezi az Alaptörvény helyét mai jogrendszerünkben és a nemzet egységét is.

Forrás: MNB
Az emlékérme előlapján, körvonallal határolt középmezőben az Országház plenáris üléstermének – Wachsler Tamás Alkotmányos reform című fotója alapján készült – felülnézeti ábrázolása látható. A központi motívumba rejtve szerepel az emlékérmét tervező Pelcz Balázs szobrászművész mesterjegye. Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező elemei: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a „10 000”, illetve a „2000” értékjelzés, a „FORINT” felirat, a „2021” verési évszám és a „BP.” verdejel. Az emlékérme hátlapján, körvonallal határolt középmezőben a Szent Korona, valamint Magyarország nemzeti lobogója egy-egy részletének ábrázolása látható, utóbbi színeit heraldikai sráfozás jelöli. A hátlap szélén – egy-egy díszítő ponttal elválasztva –, köriratban, fent a Magyarország Alaptörvényében található Nemzeti Hitvallásból vett idézet, „SZÖVETSÉG A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ MAGYARJAI KÖZÖTT”, lent „AZ ALAPTÖRVÉNY TIZEDIK ÉVFORDULÓJÁRA” felirat olvasható. 2021 Európa

10 éves Magyarország Alaptörvénye 2000 Forint 2021 BP BU

Referenciaadatok
 • ID: 57573
 • Ország: Magyarország (Európa)
 • Típus: emlék
 • Megjegyzés: 2021
 • Címlet: 2000 Forint
 • Súly: 23,7 gramm
 • Átmérő: 37 mm
 • Sorozat: Sorozatba nem tartozó darabok
 • Téma: 10 éves Magyarország Alaptörvénye
 • Előlap: Az emlékérme előlapján, körvonallal határolt középmezőben az Országház plenáris üléstermének – Wachsler Tamás Alkotmányos reform című fotója alapján készült – felülnézeti ábrázolása látható. A központi motívumba rejtve szerepel az emlékérmét tervező Pelcz Balázs szobrászművész mesterjegye. Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező elemei: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a „10 000”, illetve a „2000” értékjelzés, a „FORINT” felirat, a „2021” verési évszám és a „BP.” verdejel.
 • Hátlap: Az emlékérme hátlapján, körvonallal határolt középmezőben a Szent Korona, valamint Magyarország nemzeti lobogója egy-egy részletének ábrázolása látható, utóbbi színeit heraldikai sráfozás jelöli. A hátlap szélén – egy-egy díszítő ponttal elválasztva –, köriratban, fent a Magyarország Alaptörvényében található Nemzeti Hitvallásból vett idézet, „SZÖVETSÉG A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ MAGYARJAI KÖZÖTT”, lent „AZ ALAPTÖRVÉNY TIZEDIK ÉVFORDULÓJÁRA” felirat olvasható.
 • Perem: recés
 • Leírás: Magyarország Alaptörvénye jogrendszerünk alapja, a jogforrási hierarchia csúcsán álló jogszabály. Történelmünk első olyan írott alkotmánya, amelyet demokratikusan választott törvényhozás fogadott el. Betölti a hagyományos alkotmányok állam- és társadalomszervező szerepét, Nemzeti Hitvallása azonban nemcsak együttélési szabályokat rögzít, hanem a nemzet összetartozását is. Hangsúlyozza a magyarság szerepét Európa közös értékeinek gyarapításában, ám azt is, hogy kivívott szabadságunkat ápolni és védeni kell. Felelősséget viselünk egymásért és utódainkért, ezért szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük a jövő nemzedékek életfeltételeit. A szabadságot azonban csak másokkal együttműködve véli elérhetőnek, így a jogok felsorolásán túl kiemeli az egyént a közösséggel szemben terhelő kötelezettségeket. Kifejezi a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, a családra és a nemzetre, mint együttélésünk legfontosabb kereteire tekint. Az emlékérme kifejezi az Alaptörvény helyét mai jogrendszerünkben és a nemzet egységét is.

  Forrás: MNB
Ára: 4500 Ft
59285 Cziffra György születésének 100. évfordulója .925 ezüst 7500 Forint 2021 BP PP 11000 Magyarország ezüst emlék Cziffra György születésének 100. évfordulója 7500.00 Forint Hungary The 100th anniversary of the birth of György Cziffra 7500 Forint .925 Si Magyarország Sorozatba nem tartozó darabok Cziffra György születésének 100. évfordulója ezüst emlék 7500,00 Forint Fritz Mihály 12,5 30 recés Cziffra György (1921-1994) világhírű magyar származású zongoraművész és bravúros improvizációs képességű zongoravirtuóz, a romantikus zongorairodalom mestere, különböző stílusok szintetizálásának magától értetődő képességével. Zenész családban született, csodagyerekként már 8 évesen a Zeneakadémiára járt. Ígéretes pályafutását a világháború, hadifogság, sikertelen emigrálási kísérlet miatti börtönbüntetés és munkatábor tépázta meg. A bárzongoristaként tengődő Cziffra az 50-es években kapott újra lehetőséget koncertezni. 1956. október 22-én az Erkel Színházban Bartók 2. zongoraversenyét hatalmas sikerrel adta elő. A koncerttel a zenetörténet és a forradalom története összekapcsolódott. Cziffra családjával együtt Párizsba emigrált, ahol nemzetközi karrierje megindult, az egyik legkeresettebb zongoraművész lett. Saját nemzetközi versenyt alapított Versailles-ban, felújította és koncertteremmé alakíttatta a romos senlisi királyi kápolnát, amelyet Liszt Ferencről nevezett el, és ahol évről évre a legnevesebb muzsikusok lépnek fel.

Egyedülálló karrierje, tudása, egyénisége, fiatalokat felkaroló munkássága ma is példaértékű. A Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével megvalósuló Cziffra György-emlékévhez csatlakozva, a Magyar Nemzeti Bank 7500 Ft névértékű ezüst emlékérmét, valamint annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki. Az emlékérmék elsődleges szerepe, hogy felhívja a figyelmet Cziffra György munkásságára. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Forrás: MNB
Az emlékérmék előlapja Cziffra Györgyöt ábrázolja a franciaországi Senlisben található Saint-Frambourg-kápolnában - a zongoraművész által alapított „Fondation Cziffra” központjának Liszt Ferenc Auditóriumában -, miközben koncertet ad. Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező elemei: alul két egymás alatti sorban a kibocsátót megjelenítő „MAGYARORSZÁG” felirat, valamint a 7500, illetve a 2000 Ft értékjelzés, jobb oldalon – a kápolna ábrázolásába illesztve –, két egymás alatti sorban a „BP.” verdejel és a „2021” verési évszám. Az emlékérmék hátlapján Cziffra György portréja látható a rá oly jellemző, átszellemült arckifejezéssel. A portrétól jobbra, három egymás alatti sorban CZIFFRA GYÖRGY felirat, valamint a világhírű zongoraművész születésének és halálának évét jelölő „1921-1994” évszámok olvashatóak. A hátlapon található továbbá az emlékérmét tervező Fritz Mihály szobrászművész mesterjegye. 2021 Európa

Cziffra György születésének 100. évfordulója .925 ezüst 7500 Forint 2021 BP PP

Referenciaadatok
 • ID: 59285
 • Ország: Magyarország (Európa)
 • Típus: emlék
 • Megjegyzés: 2021
 • Címlet: 7500 Forint
 • Súly: 12,5 gramm
 • Átmérő: 30 mm
 • Sorozat: Sorozatba nem tartozó darabok
 • Téma: Cziffra György születésének 100. évfordulója
 • Előlap: Az emlékérmék előlapja Cziffra Györgyöt ábrázolja a franciaországi Senlisben található Saint-Frambourg-kápolnában - a zongoraművész által alapított „Fondation Cziffra” központjának Liszt Ferenc Auditóriumában -, miközben koncertet ad. Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező elemei: alul két egymás alatti sorban a kibocsátót megjelenítő „MAGYARORSZÁG” felirat, valamint a 7500, illetve a 2000 Ft értékjelzés, jobb oldalon – a kápolna ábrázolásába illesztve –, két egymás alatti sorban a „BP.” verdejel és a „2021” verési évszám.
 • Hátlap: Az emlékérmék hátlapján Cziffra György portréja látható a rá oly jellemző, átszellemült arckifejezéssel. A portrétól jobbra, három egymás alatti sorban CZIFFRA GYÖRGY felirat, valamint a világhírű zongoraművész születésének és halálának évét jelölő „1921-1994” évszámok olvashatóak. A hátlapon található továbbá az emlékérmét tervező Fritz Mihály szobrászművész mesterjegye.
 • Perem: recés
 • Leírás: Cziffra György (1921-1994) világhírű magyar származású zongoraművész és bravúros improvizációs képességű zongoravirtuóz, a romantikus zongorairodalom mestere, különböző stílusok szintetizálásának magától értetődő képességével. Zenész családban született, csodagyerekként már 8 évesen a Zeneakadémiára járt. Ígéretes pályafutását a világháború, hadifogság, sikertelen emigrálási kísérlet miatti börtönbüntetés és munkatábor tépázta meg. A bárzongoristaként tengődő Cziffra az 50-es években kapott újra lehetőséget koncertezni. 1956. október 22-én az Erkel Színházban Bartók 2. zongoraversenyét hatalmas sikerrel adta elő. A koncerttel a zenetörténet és a forradalom története összekapcsolódott. Cziffra családjával együtt Párizsba emigrált, ahol nemzetközi karrierje megindult, az egyik legkeresettebb zongoraművész lett. Saját nemzetközi versenyt alapított Versailles-ban, felújította és koncertteremmé alakíttatta a romos senlisi királyi kápolnát, amelyet Liszt Ferencről nevezett el, és ahol évről évre a legnevesebb muzsikusok lépnek fel.

  Egyedülálló karrierje, tudása, egyénisége, fiatalokat felkaroló munkássága ma is példaértékű. A Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével megvalósuló Cziffra György-emlékévhez csatlakozva, a Magyar Nemzeti Bank 7500 Ft névértékű ezüst emlékérmét, valamint annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki. Az emlékérmék elsődleges szerepe, hogy felhívja a figyelmet Cziffra György munkásságára. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

  Forrás: MNB
Ára: 11000 Ft
63718 Lax Péter .925 ezüst 7500 Forint 2022 BP PP tanúsítványa 200 Magyarország ezüst emlék Lax Péter 7500.00 Forint Hungary Peter Lax 7500 Forint .925 Silver Coin 2022 BP PP certificate Magyarország Wolf-díjas matematikusok Lax Péter ezüst emlék 7500,00 Forint Horváth Andrea 12,5 30 recés A Magyar Nemzeti Bank új emlékérme-sorozatot indít, amely a magyar származású Wolf-díjas matematikusokra, illetve munkásságukra kívánja felhívni a figyelmet. A sorozat első eleme Lax Pétert, illetve életművét mutatja be, aki 35 évvel ezelőtt vette át az egyik legrangosabb nemzetközi matematikai elismerést, a matematikai Wolf-díjat. A 7 500 Ft névértékű ezüst, valamint 2000 Ft névértékű színesfém emlékérméket Horváth Andrea iparművész tervezte.

Lax Péter magyar származású amerikai matematikus 1926. május 1-én született Budapesten. A matematikaprofesszor elsősorban alkalmazott matematikával foglalkozott, kutatási területei között pedig a parciális differenciálegyenletek elmélete, folyadékdinamika, számításelmélet emelkednek ki. 1987-ben a matematikai Wolf-díjjal tüntették ki az analízis és alkalmazott matematika területén elért kiemelkedő eredményeiért. 2005-ben a Nobel-díjjal egyenértékűnek tekintett Abel-díjjal ismerték el a parciális differenciálegyenletek elméletének, alkalmazásának és számítógépes megoldásainak területén végzett úttörő munkásságát.

A jelenleg is Amerikában élő Lax Péter a New York Egyetemen szerzett diplomát, és ott is dolgozott élete nagy részében. Fiatal korában számos magyar származású matematikus segítette, többek között Szegő Gábor, Erdős Pál és Neumann János. Ez volt az az időszak, amikor Neumann teljes szellemi erejével az elektronikus számítógép fejlesztésén és a hatékony numerikus módszerek kialakításán dolgozott. Mindez meghatározó hatással lehetett Lax Péterre, aki maga is a hullámszerű mozgásokat leíró egyenletek kutatója lett.

A Lax Péter tiszteletére megjelenő emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Forrás: MNB
Az emlékérmék előlapján Lax Péter életművére – az elméleti, az alkalmazott és a számítógépes matematika együttélésére – utalva, hullámzó víz és a hullámok mozgását modellező görbék ábrázolása látható. Az előlap szélén, fent, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, alatta, kissé jobbra, két egymás alatti sorban a „7500”, illetve a „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, lent, középre rendezve, két egymás alatti sorban a „2022” verési évszám és a „BP.” verdejel olvasható. Az emlékérmék hátlapján Lax Péter ábrázolása látható, amint egy képzeletbeli táblára ír. A hátlap szélén, köriratban, bal oldalon a - Lax Péter kiemelkedő matematikai díjait és az odaítélés évét jelölő - „WOLF-DÍJ 1987, ABEL-DÍJ 2005” felirat, fent a „LAX PÉTER” felirat olvasható, alatta a parciális deriválás matematikai jelölése látható. A hátlap szélén, lent – az ábrázolásba illesztve – az emlékérméket tervező Horváth Andrea iparművész mesterjegye látható. 2022 Európa

Lax Péter .925 ezüst 7500 Forint 2022 BP PP tanúsítványa

Referenciaadatok
 • ID: 63718
 • Ország: Magyarország (Európa)
 • Típus: emlék
 • Megjegyzés: 2022
 • Címlet: 7500 Forint
 • Súly: 12,5 gramm
 • Átmérő: 30 mm
 • Sorozat: Wolf-díjas matematikusok
 • Téma: Lax Péter
 • Előlap: Az emlékérmék előlapján Lax Péter életművére – az elméleti, az alkalmazott és a számítógépes matematika együttélésére – utalva, hullámzó víz és a hullámok mozgását modellező görbék ábrázolása látható. Az előlap szélén, fent, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, alatta, kissé jobbra, két egymás alatti sorban a „7500”, illetve a „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, lent, középre rendezve, két egymás alatti sorban a „2022” verési évszám és a „BP.” verdejel olvasható.
 • Hátlap: Az emlékérmék hátlapján Lax Péter ábrázolása látható, amint egy képzeletbeli táblára ír. A hátlap szélén, köriratban, bal oldalon a - Lax Péter kiemelkedő matematikai díjait és az odaítélés évét jelölő - „WOLF-DÍJ 1987, ABEL-DÍJ 2005” felirat, fent a „LAX PÉTER” felirat olvasható, alatta a parciális deriválás matematikai jelölése látható. A hátlap szélén, lent – az ábrázolásba illesztve – az emlékérméket tervező Horváth Andrea iparművész mesterjegye látható.
 • Perem: recés
 • Leírás: A Magyar Nemzeti Bank új emlékérme-sorozatot indít, amely a magyar származású Wolf-díjas matematikusokra, illetve munkásságukra kívánja felhívni a figyelmet. A sorozat első eleme Lax Pétert, illetve életművét mutatja be, aki 35 évvel ezelőtt vette át az egyik legrangosabb nemzetközi matematikai elismerést, a matematikai Wolf-díjat. A 7 500 Ft névértékű ezüst, valamint 2000 Ft névértékű színesfém emlékérméket Horváth Andrea iparművész tervezte.

  Lax Péter magyar származású amerikai matematikus 1926. május 1-én született Budapesten. A matematikaprofesszor elsősorban alkalmazott matematikával foglalkozott, kutatási területei között pedig a parciális differenciálegyenletek elmélete, folyadékdinamika, számításelmélet emelkednek ki. 1987-ben a matematikai Wolf-díjjal tüntették ki az analízis és alkalmazott matematika területén elért kiemelkedő eredményeiért. 2005-ben a Nobel-díjjal egyenértékűnek tekintett Abel-díjjal ismerték el a parciális differenciálegyenletek elméletének, alkalmazásának és számítógépes megoldásainak területén végzett úttörő munkásságát.

  A jelenleg is Amerikában élő Lax Péter a New York Egyetemen szerzett diplomát, és ott is dolgozott élete nagy részében. Fiatal korában számos magyar származású matematikus segítette, többek között Szegő Gábor, Erdős Pál és Neumann János. Ez volt az az időszak, amikor Neumann teljes szellemi erejével az elektronikus számítógép fejlesztésén és a hatékony numerikus módszerek kialakításán dolgozott. Mindez meghatározó hatással lehetett Lax Péterre, aki maga is a hullámszerű mozgásokat leíró egyenletek kutatója lett.

  A Lax Péter tiszteletére megjelenő emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

  Forrás: MNB
Ára: 200 Ft
60741 Az mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány 3000 Forint 2022 BP BU 6000 Magyarország réz-nikkel emlék Az mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány 3000.00 Forint Hungarian invention serving as the basis of mRNA-based vaccines 3000 Ft 2022 BU Magyarország Magyar mérnökök, feltalálók Az mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány réz-nikkel emlék 3000,00 Forint Szilos András 38,50 38,61 sima A Magyar Nemzeti Bank „Az mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány” megnevezéssel 15 000 Ft névértékű ezüst és 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a mai napon a Szegedi Tudományegyetemen. A Szilos András iparművész által tervezett, csúcsára állított négyzet alakú emlékérmék a találmány lényegét mutatják be, megnevezve a kutatásban kiemelkedő szerepet játszó magyar, amerikai és kanadai tudósokat is.

A SARS-CoV-2 vírus elleni védekezésben és a 2020-ban kirobbant világméretű járvány visszaszorításában jelentős szerepet játszanak a hírvivő RNS (messenger RNS, mRNS) alapú COVID-19 fertőzés elleni vakcinák, melyek kidolgozását számos kutató együttműködése alapozta meg. Közülük is kiemelkedik két magyar tudós, Karikó Katalin és Pardi Norbert. Előbbinek köszönhető, hogy az mRNS molekula szervezetbe juttatása biztonságossá vált, utóbbinak az, hogy zsírmolekulába csomagolással az mRNS instabilitását kiküszöbölték, és az mRNS sejtekbe juttatása hatékonnyá vált.

Az elmúlt évtizedek kutatásai alapján kiderült, hogy a különböző vírusfertőzések ellen védelmet nyújthat az emberi szervezetbe injekciózott, szintetikusan előállított, virális fehérjéket kódoló mRNS is. A sejtek az mRNS-ről elkészítik a testidegen vírusfehérje szükséges szakaszát, majd arra reagálva az immunrendszerünk ellenanyagot (és gyakran egyéb speciális immunsejteket) termel, amivel a szervezet képes leküzdeni a vírust. A virális fehérjéket kódoló mRNS molekulákat idegen anyagként érzékelik a test sejtjei, a módosítás révén azonban sikerült elérni, hogy terápiás feladatait biztonságosan és hatékonyan lássa el.

Ez a siker megalapozza a további mRNS-alapú vakcinafejlesztéseket olyan fontos kórokozók ellen is, mint például az influenzavírus, a herpeszvírus és a HIV. Továbbá, számos új alkalmazási terület nyílik meg mRNS-alapú szerek alkalmazásával, mint például a gyógyíthatatlan betegségek kezelése génszerkesztéssel, rák elleni vakcina kifejlesztése. A vakcinaplatform két fő alkotóelemének (nukleozid-módosított mRNS és a hordozó lipid nanopartikula) kifejlesztése és tesztelése több évtizedes kitartó kutatómunka eredménye.

A Magyar Nemzeti Bank 15 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét, valamint annak 3000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki, tisztelegve a kutatásban résztvevők eredménye, kitartó munkája előtt. Az emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Forrás: MNB
Az emlékérmék előlapján két módosított messenger (hírvivő) ribonukleinsav molekula (mRNS) spirál stilizált ábrázolása jelenik meg központi motívumként, mely alatt öt egymás alatti sorban találhatóak az emlékérmék kötelező elemei: a kibocsátót megjelenítő „MAGYARORSZÁG” felirat, a „15000”, illetve „3000” értékjelzés, a „FORINT” felirat, a „2022” verési évszám, valamint a „BP.” verdejel. A hátlap központi motívuma egy nukleozid-módosított mRNS lipid nanopartikulát, azaz egy zsírrészecskét ábrázol, ami magában foglalja a módosított mRNS spirálokat. Az mRNS spirálok kinagyítva, a zsírrészecske mellett láthatóak. A találmány lényege, hogy a terápiás célú mRNS biztonságosan jusson a szervezetbe, hatékonyan lássa el a feladatát, ezért zsírmolekulába, ún. lipid nanopartikulába csomagolták az RNS-t. Alattuk két egymás alatti sorban a „nukleozid-módosított mRNS lipid nanopartikula” felirat olvasható. A felirat alatt egy mRNS spirál stilizált ábrázolása, alatta az emlékérmét tervező Szilos András iparművész mesterjegye látható.

A hátlap szélén – egy-egy ponttal elválasztva, az óramutató járásával megegyezően – az mRNS-alapú vakcinák kutatásában kiemelkedő szerepet játszó tudósok neve - „KARIKÓ KATALIN”, „IAN MACLACHLAN”, „PARDI NORBERT”, „DREW WEISSMAN” - olvasható.
2022 Európa

Az mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány 3000 Forint 2022 BP BU

Referenciaadatok
 • ID: 60741
 • Ország: Magyarország (Európa)
 • Típus: emlék
 • Megjegyzés: 2022
 • Címlet: 3000 Forint
 • Súly: 38,50 gramm
 • Átmérő: 38,61 mm
 • Sorozat: Magyar mérnökök, feltalálók
 • Téma: Az mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány
 • Előlap: Az emlékérmék előlapján két módosított messenger (hírvivő) ribonukleinsav molekula (mRNS) spirál stilizált ábrázolása jelenik meg központi motívumként, mely alatt öt egymás alatti sorban találhatóak az emlékérmék kötelező elemei: a kibocsátót megjelenítő „MAGYARORSZÁG” felirat, a „15000”, illetve „3000” értékjelzés, a „FORINT” felirat, a „2022” verési évszám, valamint a „BP.” verdejel.
 • Hátlap: A hátlap központi motívuma egy nukleozid-módosított mRNS lipid nanopartikulát, azaz egy zsírrészecskét ábrázol, ami magában foglalja a módosított mRNS spirálokat. Az mRNS spirálok kinagyítva, a zsírrészecske mellett láthatóak. A találmány lényege, hogy a terápiás célú mRNS biztonságosan jusson a szervezetbe, hatékonyan lássa el a feladatát, ezért zsírmolekulába, ún. lipid nanopartikulába csomagolták az RNS-t. Alattuk két egymás alatti sorban a „nukleozid-módosított mRNS lipid nanopartikula” felirat olvasható. A felirat alatt egy mRNS spirál stilizált ábrázolása, alatta az emlékérmét tervező Szilos András iparművész mesterjegye látható.

  A hátlap szélén – egy-egy ponttal elválasztva, az óramutató járásával megegyezően – az mRNS-alapú vakcinák kutatásában kiemelkedő szerepet játszó tudósok neve - „KARIKÓ KATALIN”, „IAN MACLACHLAN”, „PARDI NORBERT”, „DREW WEISSMAN” - olvasható.
 • Perem: sima
 • Leírás: A Magyar Nemzeti Bank „Az mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány” megnevezéssel 15 000 Ft névértékű ezüst és 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a mai napon a Szegedi Tudományegyetemen. A Szilos András iparművész által tervezett, csúcsára állított négyzet alakú emlékérmék a találmány lényegét mutatják be, megnevezve a kutatásban kiemelkedő szerepet játszó magyar, amerikai és kanadai tudósokat is.

  A SARS-CoV-2 vírus elleni védekezésben és a 2020-ban kirobbant világméretű járvány visszaszorításában jelentős szerepet játszanak a hírvivő RNS (messenger RNS, mRNS) alapú COVID-19 fertőzés elleni vakcinák, melyek kidolgozását számos kutató együttműködése alapozta meg. Közülük is kiemelkedik két magyar tudós, Karikó Katalin és Pardi Norbert. Előbbinek köszönhető, hogy az mRNS molekula szervezetbe juttatása biztonságossá vált, utóbbinak az, hogy zsírmolekulába csomagolással az mRNS instabilitását kiküszöbölték, és az mRNS sejtekbe juttatása hatékonnyá vált.

  Az elmúlt évtizedek kutatásai alapján kiderült, hogy a különböző vírusfertőzések ellen védelmet nyújthat az emberi szervezetbe injekciózott, szintetikusan előállított, virális fehérjéket kódoló mRNS is. A sejtek az mRNS-ről elkészítik a testidegen vírusfehérje szükséges szakaszát, majd arra reagálva az immunrendszerünk ellenanyagot (és gyakran egyéb speciális immunsejteket) termel, amivel a szervezet képes leküzdeni a vírust. A virális fehérjéket kódoló mRNS molekulákat idegen anyagként érzékelik a test sejtjei, a módosítás révén azonban sikerült elérni, hogy terápiás feladatait biztonságosan és hatékonyan lássa el.

  Ez a siker megalapozza a további mRNS-alapú vakcinafejlesztéseket olyan fontos kórokozók ellen is, mint például az influenzavírus, a herpeszvírus és a HIV. Továbbá, számos új alkalmazási terület nyílik meg mRNS-alapú szerek alkalmazásával, mint például a gyógyíthatatlan betegségek kezelése génszerkesztéssel, rák elleni vakcina kifejlesztése. A vakcinaplatform két fő alkotóelemének (nukleozid-módosított mRNS és a hordozó lipid nanopartikula) kifejlesztése és tesztelése több évtizedes kitartó kutatómunka eredménye.

  A Magyar Nemzeti Bank 15 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét, valamint annak 3000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki, tisztelegve a kutatásban résztvevők eredménye, kitartó munkája előtt. Az emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

  Forrás: MNB
Ára: 6000 Ft
60740 Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója 2000 Forint 2022 BP BU 5000 Magyarország réz-nikkel emlék Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója 2000.00 Forint Hungary The 100th anniversary of the birth of Agnes Nemes Nagy 2000 Ft 2022 BU Magyarország Sorozatba nem tartozó darabok Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója réz-nikkel emlék 2000,00 Forint Pelcz Balázs 30,80 38,61 recés A Magyar Nemzeti Bank Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmából 15 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a magyar költészet napján, április 11-én. A Petőfi Irodalmi Múzeum tematikai szakértésével készült emlékérméket Pelcz Balázs szobrászművész tervezte.

Nemes Nagy Ágnes (1922-1991) Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista. Folyóiratokban 1945-től publikált. Első verseskötete 1946-ban jelent meg. Férjével, Lengyel Balázs író-kritikussal ugyanebben az évben alapította meg a Nyugat eszmeisége folytatásának is szánt, a fiatal írónemzedéket tömörítő Újhold című irodalmi folyóiratot, melyet 1948-ban betiltottak. A kemény diktatúra éveiben Nemes Nagy Ágnes szinte csak műfordítóként és a gyermekirodalom művelőjeként publikálhatott.

Második kötete Szárazvillám címen 1957-ben, a harmadik 1967-ben Napforduló címmel jelent meg. Ennek kötetindító Között-ciklusában közölte Szobrokat vittem című emblematikus versét is. Ezután három gyűjteményes kötete jelent meg (1969: A lovak és az angyalok; 1981: Között; 1986: A Föld emlékei). Késői, tömbszerű nagy versei révén egyúttal a magyar prózavers egyik megújítójaként tartják számon Nemes Nagy Ágnest.

Költészete mellett esszéisztikája is jelentős. Mesterei, Halász Gábor és Szerb Antal után a babitsi esszéíró hagyomány örököse. Új alapokra helyezte Babits Mihály költészetének kortárs értelmezését. 1986-ban Lengyel Balázzsal új formában felélesztették az Újholdat (Újhold-Évkönyv), amelynek összesen tizenkét kötete jelent meg egészen Nemes Nagy Ágnes haláláig.

Fiatalon, első kötetével elnyerte a Baumgarten-díjat (1948), első válogatott kötetéért kapta a József Attila-díjat (1969) és életművének elismeréseként a Kossuth-díjat (1983). A második világháború alatt folytatott életmentő tevékenységükért 1997-ben Lengyel Balázzsal együtt megkapták a Yad Vashem, a „Világ Igaza” kitüntetést. 1998-tól a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Nemes Nagy Ágnes születésének centenáriuma alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 15 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki a mai napon.

Forrás: MNB
Az emlékérme előlapjának központi motívuma Nemes Nagy Ágnes Szobrokat vittem című versének képi megjelenítése: egy süllyedő vitorláshajó stilizált ábrázolása három óriási fejszoborral a fedélzetén. A víz felületén a Kossuth-díjas költőnő kézírásával olvasható a vers első sora. A költemény, mely a sírkövén is olvasható, Nemes Nagy Ágnes életművének központi kérdését, az alkotó ember dilemmáját fogalmazza meg a verseire oly jellemző szikár megfogalmazással, a tárgyiasság eszközével. Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező elemei: középre helyezett felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, két-két egymás alatti sorban, bal oldalon a „2022” verési évszám és a „BP.” verdejel, jobb oldalon a „15000” illetve „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat. Az emlékérme hátlapján Nemes Nagy Ágnes portréja látható, a háttérben könyveivel és az általa példaképként tisztelt Babits Mihály költő portréjával. A hátlap szélén, fent, köriratban a „NEMES NAGY ÁGNES”, bal oldalon, két, egymástól kissé eltolt sorban a Nemes Nagy Ágnes születésének és halálának évét jelölő, „1922” és „1991” felirat olvasható. A hátlap szélén, lent, bal oldalon – a portré ábrázolásába illesztve – Pelcz Balázs tervezőművész mesterjegye látható. 2022 Európa

Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója 2000 Forint 2022 BP BU

Referenciaadatok
 • ID: 60740
 • Ország: Magyarország (Európa)
 • Típus: emlék
 • Megjegyzés: 2022
 • Címlet: 2000 Forint
 • Súly: 30,80 gramm
 • Átmérő: 38,61 mm
 • Sorozat: Sorozatba nem tartozó darabok
 • Téma: Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója
 • Előlap: Az emlékérme előlapjának központi motívuma Nemes Nagy Ágnes Szobrokat vittem című versének képi megjelenítése: egy süllyedő vitorláshajó stilizált ábrázolása három óriási fejszoborral a fedélzetén. A víz felületén a Kossuth-díjas költőnő kézírásával olvasható a vers első sora. A költemény, mely a sírkövén is olvasható, Nemes Nagy Ágnes életművének központi kérdését, az alkotó ember dilemmáját fogalmazza meg a verseire oly jellemző szikár megfogalmazással, a tárgyiasság eszközével. Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező elemei: középre helyezett felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, két-két egymás alatti sorban, bal oldalon a „2022” verési évszám és a „BP.” verdejel, jobb oldalon a „15000” illetve „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat.
 • Hátlap: Az emlékérme hátlapján Nemes Nagy Ágnes portréja látható, a háttérben könyveivel és az általa példaképként tisztelt Babits Mihály költő portréjával. A hátlap szélén, fent, köriratban a „NEMES NAGY ÁGNES”, bal oldalon, két, egymástól kissé eltolt sorban a Nemes Nagy Ágnes születésének és halálának évét jelölő, „1922” és „1991” felirat olvasható. A hátlap szélén, lent, bal oldalon – a portré ábrázolásába illesztve – Pelcz Balázs tervezőművész mesterjegye látható.
 • Perem: recés
 • Leírás: A Magyar Nemzeti Bank Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmából 15 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a magyar költészet napján, április 11-én. A Petőfi Irodalmi Múzeum tematikai szakértésével készült emlékérméket Pelcz Balázs szobrászművész tervezte.

  Nemes Nagy Ágnes (1922-1991) Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista. Folyóiratokban 1945-től publikált. Első verseskötete 1946-ban jelent meg. Férjével, Lengyel Balázs író-kritikussal ugyanebben az évben alapította meg a Nyugat eszmeisége folytatásának is szánt, a fiatal írónemzedéket tömörítő Újhold című irodalmi folyóiratot, melyet 1948-ban betiltottak. A kemény diktatúra éveiben Nemes Nagy Ágnes szinte csak műfordítóként és a gyermekirodalom művelőjeként publikálhatott.

  Második kötete Szárazvillám címen 1957-ben, a harmadik 1967-ben Napforduló címmel jelent meg. Ennek kötetindító Között-ciklusában közölte Szobrokat vittem című emblematikus versét is. Ezután három gyűjteményes kötete jelent meg (1969: A lovak és az angyalok; 1981: Között; 1986: A Föld emlékei). Késői, tömbszerű nagy versei révén egyúttal a magyar prózavers egyik megújítójaként tartják számon Nemes Nagy Ágnest.

  Költészete mellett esszéisztikája is jelentős. Mesterei, Halász Gábor és Szerb Antal után a babitsi esszéíró hagyomány örököse. Új alapokra helyezte Babits Mihály költészetének kortárs értelmezését. 1986-ban Lengyel Balázzsal új formában felélesztették az Újholdat (Újhold-Évkönyv), amelynek összesen tizenkét kötete jelent meg egészen Nemes Nagy Ágnes haláláig.

  Fiatalon, első kötetével elnyerte a Baumgarten-díjat (1948), első válogatott kötetéért kapta a József Attila-díjat (1969) és életművének elismeréseként a Kossuth-díjat (1983). A második világháború alatt folytatott életmentő tevékenységükért 1997-ben Lengyel Balázzsal együtt megkapták a Yad Vashem, a „Világ Igaza” kitüntetést. 1998-tól a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

  Nemes Nagy Ágnes születésének centenáriuma alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 15 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki a mai napon.

  Forrás: MNB
Ára: 5000 Ft
60739 BME alapításának 240. évfordulójára 2000 Forint 2022 BP BU 5000 Magyarország réz-nikkel emlék BME alapításának 240. évfordulójára 2000.00 Forint Hungary 240th anniversary of the founding of BME 2000 Forint Coin 2022 BP BU Magyarország Sorozatba nem tartozó darabok BME alapításának 240. évfordulójára réz-nikkel emlék 2000,00 Forint Szilos András 30,80 38,61 recés A Magyar Nemzeti Bank a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem alapításának 240. évfordulója alkalmából 15 000 Ft névértékű ezüst és 2 000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki, melyet Szilos András iparművész tervezett. Az eseményt követően a jegybank és a Műegyetem szakértői a BME és az MNB Zöld Gazdaság Műhelyének kutatási eredményeiből kiindulva kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a fenntartható gazdaság aktuális kérdéseit és a zöld befektetések lehetőségeit.

Forrás: MNB
Az emlékérme előlapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épület részletének főhomlokzati ábrázolása látható aszimmetrikus kompozícióban. Az ábrázolás alatt öt sorba tördelve a „MŰEGYETEM 1782” felirat, a kibocsátás helyére utaló „MAGYARORSZÁG” felirat, a „15000” illetve „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, a „2022” verési évszám, valamint a „BP.” verdejel található. Az emlékérme hátlapjának központi motívuma a BME fennállásának 240. jubileumára készült évfordulós logó, melynek hátterében mintegy háttérmintaként a „240” szám szerepel sokszorozva. A központi motívum körüli körgyűrűben félköriratban fent az Egyetem magyar, lent az angol megnevezése olvasható a „BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM”, valamint a „BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS” feliratok formájában. A feliratokat bal oldalon az egyetemi jogart díszítő virágmotívum stilizált ábrázolása, jobb oldalon a tervező, Szilos András iparművész mesterjegye különíti el. Az emlékérme különlegessége a hátlapon megjelenő belső perem, melyen az Egyetem latin nyelvű megnevezése, az „UNIVERSITAS BUDAPESTINENSIS SCIENTIARUM TECHNICARUM ET OECONOMICARUM” felirat szerepel. 2022 Európa

BME alapításának 240. évfordulójára 2000 Forint 2022 BP BU

Referenciaadatok
 • ID: 60739
 • Ország: Magyarország (Európa)
 • Típus: emlék
 • Megjegyzés: 2022
 • Címlet: 2000 Forint
 • Súly: 30,80 gramm
 • Átmérő: 38,61 mm
 • Sorozat: Sorozatba nem tartozó darabok
 • Téma: BME alapításának 240. évfordulójára
 • Előlap: Az emlékérme előlapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épület részletének főhomlokzati ábrázolása látható aszimmetrikus kompozícióban. Az ábrázolás alatt öt sorba tördelve a „MŰEGYETEM 1782” felirat, a kibocsátás helyére utaló „MAGYARORSZÁG” felirat, a „15000” illetve „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, a „2022” verési évszám, valamint a „BP.” verdejel található.
 • Hátlap: Az emlékérme hátlapjának központi motívuma a BME fennállásának 240. jubileumára készült évfordulós logó, melynek hátterében mintegy háttérmintaként a „240” szám szerepel sokszorozva. A központi motívum körüli körgyűrűben félköriratban fent az Egyetem magyar, lent az angol megnevezése olvasható a „BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM”, valamint a „BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS” feliratok formájában. A feliratokat bal oldalon az egyetemi jogart díszítő virágmotívum stilizált ábrázolása, jobb oldalon a tervező, Szilos András iparművész mesterjegye különíti el. Az emlékérme különlegessége a hátlapon megjelenő belső perem, melyen az Egyetem latin nyelvű megnevezése, az „UNIVERSITAS BUDAPESTINENSIS SCIENTIARUM TECHNICARUM ET OECONOMICARUM” felirat szerepel.
 • Perem: recés
 • Leírás: A Magyar Nemzeti Bank a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem alapításának 240. évfordulója alkalmából 15 000 Ft névértékű ezüst és 2 000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki, melyet Szilos András iparművész tervezett. Az eseményt követően a jegybank és a Műegyetem szakértői a BME és az MNB Zöld Gazdaság Műhelyének kutatási eredményeiből kiindulva kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a fenntartható gazdaság aktuális kérdéseit és a zöld befektetések lehetőségeit.

  Forrás: MNB
Ára: 5000 Ft