Kiegyezés megkötésének 150. évfordulója .925 ezüst 20000 Forint

Numizmatikai információk

  • Kiegyezés megkötésének 150. évfordulója .925 ezüst 20000 Forint
  • Kiegyezés megkötésének 150. évfordulója .925 ezüst 20000 Forint

Értesítsen, amikor feltöltünk egy ilyen terméket:

Értesítést kérek!

Ország: Magyarország (Európa)
Sorozat:Sorozatba nem tartozó darabok
Téma: Kiegyezés 150. évfordulója
Típus: Emlékpénz
Címlet: 20000 Forint
Anyag: Ezüst 925
Súly: 77,6 g
Ezüsttartalma: 71.225 g (92.5%)
Átmérő: 52,5 mm
Előlap: Az érmék előlapján Deák Ferenc portréja jelenik meg ovális medál alakba komponálva, amit Telcs Ede alkotása ihletett. A portré kerete alatt kis méretű betűkkel verve olvasható a haza bölcsének neve. Deák számos szállóigévé vált mondata közül a „Jobban tudom szeretni a hazát, mint gyűlölni ellenségeinket.” jelmondatot emeli ki az érme, mintegy a kiegyezés ma is érvényes politikai üzeneteként. Az előlapon szerepelnek még a pénzérmék kötelező alaki kellékei is: MAGYARORSZÁG mint kibocsátó, a 20 000 illetve 2000 FORINT értékjelzés, a 2017-es kibocsátási év, valamint a BP. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálva.
Hátlap: A hátlapon a kiegyezést kötő osztrák fél jelenik meg I. Ferenc József és Erzsébet királyné személyében. A medálszerű keretben ábrázolt portrék alatt szintén kis méretű betűkkel verve olvasható az uralkodó pár neve. Az érme emelt részén alsó köriratban a KIEGYEZÉS felirat olvasható. A hátlap felső részén középen pecsétszerű formában a kiegyezés éve és az emlékérme verési éve egymás alatt jelenik meg, a két évszámot az utolsó számjegyük köti össze, utalva az érme kibocsátásának apropójára.
Perem: Recés a recék csúcsa homorúan ívelt
Leírás: 1867. május 29-én, épp 150 évvel ezelőtt a magyar országgyűlés megszavazta a kiegyezésről szóló XII. törvénycikket, amely leszögezte, hogy az uralkodó személye két szuverén államot köt össze, és amely a maga hibáival, hiányosságaival együtt megteremtette Magyarország polgári átalakulásának lehetőségét. Mindkét érmeoldal kompozíciója azonos: a kiegyezést kötő magyar és osztrák felek portréja díszíti, háttérben az Osztrák-Magyar Monarchia kiscímerével. Az emlékérmét olyan újszerű tervezési megoldás teszi egyedivé, mint az érme alsó részén visszahajló belső perem, amely megszakítja az emlékérme szélét díszítő gyöngysorszegélyt. 2018. november 2. és 2018. november 15. között Moszkvában került megrendezésre a tizenkettedik Nemzetközi Érmeverseny, a Coin Constellation 2018. Klasszikus érme kategóriában ezüst érmet nyert a Kósa István által tervezett 2017. évi "A Kiegyezés 150.évfordulója" emlékérme.
Tervező: Kósa István
Motívum: Császárné, Erzsébet, Császár, Ferenc József
Az "Értéke" oszlopban az oldalunkon 2018 óta regisztrált legmagasabb elkelési-, vagy eladási árat mutatjuk, figyelembe nem véve az elkelés dátumát, vagy további speciális terméktulajdonságokat (pl. állapot, hibák, eseti átdolgozás, stb.). Mivel az értéket leginkább az aktuális piaci trendek határozzák meg, ezért a megjelenített értékek csak viszonyítási alapként értelmezhetők, mintsem aktuális piaci árként.

Ajánlatok: