Árpád-házi Szent Margit .986 arany 50000 Forint 4,2g

Numizmatikai információk

Értesítsen, amikor feltöltünk egy ilyen terméket:

Értesítést kérek!

Ország: Magyarország (Európa)
Sorozat:Árpád-házi szentek (-napjaink)
Téma: Árpád-házi Szent Margit
Típus: Emlékpénz
Címlet: 50000 Forint
Anyag: Arany 986
Súly: 4,2 g
Átmérő: 22 mm
Előlap: Az előoldal fő motívuma a Margit-szigeti Domonkos-rendi apácakolostor romjainak egy mostani részlete. A vesztes muhi csatát követően született királylányt szülei isteni szolgálatra ajánlották fel, és 3 éves korától a veszprémi domonkos rendi apácák nevelték. IV. Béla 1252-ben építtetett kolostort a Nyulak szigetén (mai Margit-sziget), ahol Margit 1254-ben örökfogadalmat tett, és domonkos apácaként élt 1270-ben bekövetkezett haláláig. Az épületet többször átépítették, a kolostor mai állapotokat tükröző faltöredéke jelenik meg az emlékérmén.
Hátlap: A hátlap központi eleme Szent Margit félalakos ábrázolása, ami Simone Martini Assissiben található Szent Margit freskója alapján készült. A Szent ábrázolása körül megjelenített oszlopok a zárt és nyitott tér képzetét hivatottak alakítani, utalva ezzel Szent Margit élethivatására, a kolostori bezárkózás és a közügyekben való részvétel kettősségére. Szent Margit a korára jellemzően, apácaként sem vonult el a közügyektől, fontos közéleti és diplomáciai szerepet játszott. A XIV. század elejéig a kolostorok nem jelentettek teljes elzárkózást a világtól. Befolyásos, nemesi származású hölgyek éltek itt, így az apácák levelezések, tanácskozások révén meghatározó közéleti tevékenységet folytattak. A hátlap bal oldalán a „SZENT MARGIT” körirat olvasható, a központi motívum alatt az „1242-1270” évszámok szerepelnek, utalva Szent Margit születési és halálozási évére.
Perem: Sima
Leírás: A Magyar Nemzeti Bank 50 000 Ft címletű arany és 2000 Ft címletű színesfém emlékérmét bocsát ki Árpád-házi Szent Margit születésének 775. évfordulója alkalmából 2017. február 24-én. Az önfegyelmezés és a keresztényi szeretet mintaképének tekintett szentet bemutató emlékérmével a jegybank új, az Árpád-házi Szenteket bemutató sorozatot indít.
Tervező: Szöllősy Enikő
Az Értéke oszlopban az oldalunkon 2018 óta regisztrált legmagasabb elkelési-, vagy eladási árat mutatjuk, figyelembe nem véve az elkelés dátumát, vagy további speciális terméktulajdonságokat (pl. állapot, hibák, eseti átdolgozás, stb.). Mivel az értéket leginkább az aktuális piaci trendek határozzák meg, ezért a megjelenített értékek csak viszonyítási alapként értelmezhetők, mintsem aktuális piaci árként.

Ajánlatok: