Ybl Miklós születésének 200. évfordulójára .925 ezüst 10000 Forint

Numizmatikai információk

Értesítsen, amikor feltöltünk egy ilyen terméket:

Értesítést kérek!

Ország: Magyarország (Európa)
Sorozat:Legnagyobb építészeink (-napjaink)
Téma: Ybl Miklós születésének 200. évfordulójára
Típus: Emlékpénz
Címlet: 10000 Forint
Anyag: Ezüst 925
Súly: 24 g
Ezüsttartalma: 22.2 g (92.5%)
Átmérő: 37 mm
Előlap: Az emlékérme előlapjának szélén található gyöngysor-szegélyen belül, felső köriratban a „MAGYARORSZÁG”, alsó köriratban a „10 000 FORINT” felirat olvasható. Az érme bal szélén, középen a „BP.” verdejel, jobb szélén, középen a „2014” verési évszám olvasható. A középmezőben a fóti Szeplőtelen Fogantatás római katolikus plébániatemplom ábrázolása látható.
Hátlap: Az emlékérme hátlapjának szélén található gyöngysor-szegélyen belül, felső köriratban az „YBL MIKLÓS” és az „1814-1891” felirat olvasható. A középmezőben Ybl Miklós mellképének ábrázolása látható. A mellképtől balra az építész aláírása olvasható. A mellképtől jobbra, az emlékérme szélén Erőss Ildikó tervezőművész mesterjegye látható.
Perem: Recés
Leírás: Az MNB 2014. április 3-án kibocsátotta Ybl Miklós emlékérméjét, ezzel tiszteleg a 200 évvel ezelőtt született építész-óriás előtt. Ybl 1845-ben megbízást kapott gróf Károlyi Istvántól, hogy építse át fóti kastélyát, valamint tervezzen számára templomot. A fóti megbízatás mérföldkőnek bizonyult az építész életében, hiszen ez a munka alapozta meg hírnevét. A Fóti templomot ma a magyar romantika egyik legjelentősebb alkotásaként tartják számon. Az érmét Erőss Ildikó Barcsay Jenő különdíjjal, Kiss Nagy András Emlékdíjjal valamint Civitas Fidelissima-díjjal kitüntetett szobrászművész tervezte.
Tervező: Erőss Ildikó
Motívum: Épület, Ybl Miklós, Ember, Templom
Az Értéke oszlopban az oldalunkon 2018 óta regisztrált legmagasabb elkelési-, vagy eladási árat mutatjuk, figyelembe nem véve az elkelés dátumát, vagy további speciális terméktulajdonságokat (pl. állapot, hibák, eseti átdolgozás, stb.). Mivel az értéket leginkább az aktuális piaci trendek határozzák meg, ezért a megjelenített értékek csak viszonyítási alapként értelmezhetők, mintsem aktuális piaci árként.

Ajánlatok: